Rossz energiaitalt inni üres hassal?

Kategória: Cikkek
Rossz energiaitalt inni üres hassal? thumbnail

Az egyre növekvő igény miatt megjelent már mindenféle energiaital. Van cukormentes, sportoláshoz kifejlesztett, sőt még koffeinmentes is. (A cukormentes energiaitalokról tovább olvashat itt.) Mindegy melyik fajtát szeretjük leginkább, felmerülhet a kérdés: Nem-e rossz ha üres hassal iszok energiaitalt?

Üres gyomorral energiaitalt inni nem a legjobb. Komoly bajunk valószínűleg nem lesz tőle, de okozhat erős gyomorégést és emésztési zavarokat. Emiatt jobban tesszük ha a reggeli után isszuk meg a napindító italunkat.

Miért lehet rossz hatással az energiaital éhgyomorra? Ebben a cikkben erre a kérdésre próbálunk választ találni.

Miért lehet rossz hatással az energiaital éhgyomorra?

Az energiaitalok nem étkezés helyettesítők és üres gyomorra inni őket nem jó a szervezetnek. Üres gyomorra inni bármilyen savas italt nem ideális, mert rossz hatással vannak a gyomorsav termelésre, ami közvetlen kapcsolatban van az emésztéssel és minden étellel amit eszünk.

Az étkezések előtti energiaital fogyasztás rossz irányban befolyásolja a gyomorsav működését. Ez azért van, mert a gyomorsav segít megemészteni az ételeket és ha étkezés előtt fogyasztunk savas italokat, akkor az emésztési gondokhoz vezethet. Ez a későbbiekben okozhat súlytömeg növekedést és energiaszint ingadozást.

A koffein hasznos, mivel segíti a szervezet energiai háztartását, de ha üres gyomorral fogyasztjuk, akkor károsíthatja a bélrendszert és elronthatja az étvágyunkat.

Egy másik problémás mellékhatás lehet a magas pulzus és vérnyomás. Ha éhgyomorral viszünk be koffeint, akkor az sokkal jobban megemeli a pulzust, mintha egy kiadós étkezés után tennénk, ami megterheli a szívet.

A lényeg, hogy mielőtt energiaitalt innánk, együnk valamit. Amellett, hogy ez segít elkerülni a fent említetteket, még több energiával kezdhetjük a napot, ha egy tápanyagokban gazdag reggelit eszünk. Valamint, az energiaitalok savas jellege segítheti az emésztést. Amennyiben, pedig rendszeresen gyomorproblémákkal küzd, akkor keresse fel orvosát.

Ha tovább szeretne olvasni az energiaitalok működéséről, akkor nézze meg a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünket.

Kiemelt kép: healthblog.uofmhealth.org

Forrás: Energy Drinks, Caffeine and Your Digestion (uofmhealth.org)