Az utóbbi pár évben egyre népszerűbbek lettek a diétás és cukormentes energiaitalok és üdítők, mivel egy látszólag egészségesebb alternatívát biztosítanak kedvenc italainkhoz. Vajon tényleg jobban tesszük ha ezeket választjuk?

Ha rákeresünk, hogy a cukormentes üdítők egészségesebbek-e mint a cukorral édesített társaik, akkor 35 ezer találatot kapunk, nagyon megosztó és vitatott a téma. Rengeteg írást olvashatunk, vannak amiket életmód tanácsadók, edzők és táplálkozás szakértők írtak. Van ahol azt írják a cukor az ellenségünk, de vannak akik szerint az édesítőszerek sokkal károsabbak.

Szögezzük le már az elején, hogy a természetes cukor és az édesítő is káros hatással van a szervezetre, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. Viszont, ha le szeretnénk dobni pár kilót melyiket érdemes választani: hagyományos vagy cukormentes energiaital?

Kép: theactivetimes.com

Miért hizlal az energiaital?

Ha éppen hízni vagy fogyni szeretnénk akkor egy nagyon egyszerű képletet kell figyelembe vennünk. Mennyi kalóriát viszünk be és mennyit égetünk el a nap során? Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, akkor hízunk, és ez ugyan így működik visszafelé is, ha fogyni szeretnénk.

Az energiaitalok tápanyag szegények de sok üres kalóriát tartalmaznak. Az üres kalória lényegében azt jelenti, hogy magas a kalória tartalom, viszont kevés tápérték van egy ételben, italban. Sokan kihagynak egy-egy étkezést és egy energiaitallal pótolják a szükséges erőt a nap további részéhez, de ha az ember megiszik egy-két ilyen ital, könnyen túllépheti a napi ajánlott kalóriabevitelét, ezzel testtömeg növekedést eredményezve.

Energiaitalok tápérték tartalma

Ha tisztában lennénk vele, hogy a kedvenc energiaitalaink mennyi kalóriát tartalmaznak, valószínűleg diéta közben meggondolnánk, hogy megigyuk-e.

A hagyományos energiaitalok meglepően sok kalóriát tartalmaznak. Sok dobozban több folyadék van, mint egy adag, ezért tudtunk nélkül több kalóriát viszünk be, mint gondolnánk. Például egy átlagos 500 ml-es energiaital 230 kalóriát tartalmaz, egy 250 ml-es termékben pedig átlag 120 kalória van.

A legtöbb üres kalória a cukorból származik az ilyen üdítők esetében. Márkától függően akár 30 gramm cukrot is tartalmazhat egy 250 ml-es kiszerelés, ami körülbelül 7 teáskanálnak megfelelő mennyiség.

Mi a helyzet a cukormentes energiaitalokkal?

A fent írtak alapján logikusnak tűnik, hogy a cukormentes energiaitalok jó alternatívák.

Hiába tartalmaznak kevés kalóriát a cukormentes energiaitalok, a cukrot helyettesítő édesítőszerek sokszor rosszabbak, mint a természetes cukor.

Kép: freepik.com

Miért hizlalnak az édesítőszerek?

1.Több inzulint termel a szervezetünk.

Az inzulin felel a cukor eltárolásáért. Amikor az édes ízt érezzük a nyelvünkön, az agy azonnal utasítást ad inzulin termelésre. Ez a hormon segíti a sejteket abban, hogy eldöntsék, hogy a cukrot felhasználják, vagy zsírként tárolják. Ezek a sejtek nem tudják rendesen feldolgozni a mesterséges édesítőszereket, ezért felborul az anyagcsere ami zsírtömeg növekedéshez vezethet.

2.Édes íz az ízlelőbimbókon.

Valószínűleg már mindenki találkozott azzal, hogy ha sok édeset, vagy sok sósat eszik, akkor megszokjuk az ízt és nem érezzük annyira tolakodónak az ételekben. Ezért érezzük a sós ételeket sokkal sósabbnak, ha egy ideig nem ettünk sót.

A mesterséges édesítők sokkal édesebbek, mennyiségre vetítve, a cukornál. Emiatt jobban hozzászokunk az édes ízhez, így több cukrot fogyasztunk.

3.Megengedünk magunknak több ételt.

Ha cukormentes italokat fogyasztunk azt gondoljuk, hogy megengedhetjük magunknak azt a kalória mennyiséget ami egy hagyományos energiaitalban lenne, de ez tévedés.

Ha édesítőszereket fogyasztunk a szervezetünk cukorra számít, de ezt nem kapja meg ami szintén felborítja az anyagcserét, ezzel megváltoztatva azt, hogy más tápanyagokat, hogyan tárol vagy használ fel.

Konklúzió

A cukormentes energiaitalok is hizlalnak? Igen.

Jobb ha elkerüljük az ilyen italokat és maradunk a természetes cukorral ízesítettek mellett. Fontos, hogyha diétázunk, akkor az üdítőket és energiaitalokat is számoljuk bele a napi kalóriabevitelünkbe.

Források: Complete Guide to Sugar Free Energy Drinks (caffeineinformer.com)

The Guide to Sugar-Free Energy Drinks: Do Energy Drinks Use Artificial Sweeteners? Is there a Naturally Sweetened energy drink? – Kill Cliff

Why Diet Energy Drinks Are Bad for You | Livestrong.com

Kiemelt kép: greatist.com