Ahogyan a neve is sugallja, az energiaital plusz löketet ad nekünk reggel vagy éppen amikor szükségünk van rá. Ez az energia leginkább két fontos összetevőnek köszönhető, a cukornak és a koffeinnek. Egy átlagos energiaital 80 mg koffeint és 10 gramm cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, egy 2006-os kutatás szerint 300 ml üdítőital átlagosan 18-48 mg koffeint tartalmaz.

Energiaital, üdítő és sportital

A koffeintartalom mellett, miben különböznek még az energiaitalok az üdítőktől és a sportitaloktól? Az üdítők nagyrészt csak vizet, cukrot és aromákat tartalmaznak. Nem hívatottak semmilyen hatást gyakorolni ránk, csupán az ízük számít. Viszont a sportitalok az ízvilágukon kívül arra lettek kifejlesztve, hogy gyorsan és hatékonyan pótolják a mozgás során elvesztett folyadékot. Ezek jórészt vizet, elektrolitokat és cukrot tartalmaznak. Az energiaitalokban van sok olyan összetevő ami a gyártók állítása szerint növelik az állóképességet és a szellemi és fizikai teljesítményt.

Történelem

Hagyományos értelemben vett energiaitalok hamarabb jelentek meg Ázsiában, mint, hogy nyugaton teret hódítottak volna. 1962-ben egy japán gyógyszerészeti vállalat, a Taisho dobta piacra az első ilyen italt, Lipovitan D néven. Éjszakai műszakban dolgozó embereknek fejlesztették ki, hogy jobban tudjanak teljesíteni. Ez a termék már tartalmazott Taurint, ami a modern energiaitalok többségében is megtalálható.

Az első nyugati „energiaital” a Jolt Cola volt, ami valójában csak egy koffeinnel dúsított kóla ízű üdítő volt, de hamar nagy népszerűségre tett szert egyetemi hallgatók körében.

Kép: redbull.com

Az osztrák üzletember Dietrich Mateschitz volt az első aki az európai piacra szánt ilyen terméket. Megalapította a Red Bull GmbH vállalatot és 1997-ben elkezdte a forgalmazást.

Az energiaital történelméről többet olvashat itt: Energiaital történelme

Összetevők és hatásuk a szervezetre

  • Taurin: Egy természetes aminosav ami segít stabilizálni a szívritmust és a szív izmainak összehúzódását. Az egészségügyi kutatók még nincsenek tisztában, hogy pontosan milyen hatással van ez az anyag a testre, de eddig nem rögzítettek semmilyen káros mellékhatást.
  • Ginzeng: Egy növény gyökere, ami többek között segít a stresszlevezetésben és a koncentrálásban.
  • B-vitaminok: Ezek a vitaminok alakítják át a cukrot energiává és elősegítik az izmok fejlődését.
  • Guarana: Ennek a növénynek a magját használják fel és stimulánsként hat a szervezetre.
  • Karnitin: Egy aminosav amely szerepet játszik a zsírsav anyagcserében.
  • Kreatin: Ez, a testben is megtalálható vegyület biztosítja az izmok összehúzódásához szükséges energiát.
  • Inozit: A B-vitaminok közé sorolják, de nem egy vitamin. Elősegíti a sejtek közötti kommunikációt.
  • Ginko biloba: A más étrend-kiegészítőkből is ismert növényi anyag fejleszti a memóriát.

Az összetevők listájából világos, hogy az energiaitalok ugyan annyira tekinthetőek étrend-kiegészítőnek mint üdítőitalnak.

Koffein működése

A koffein blokkolja az agyban megtalálható adenozin vegyület hatását, ezzel késztetve arra a szervezetet, hogy azt higgye vészhelyzet van és minden erőforrását be kell vetnie, ezért szabadul fel adrenalin is. Ez a hormon gyorsabb szívverésre és több cukor termelésére utasítja a szervezetet. Továbbá a koffein boldogsághormont, azaz dopamint szabadít fel az agyban. Ezek a folyamatok együttesen keltik azt az érzést, hogy több energiánk van.

Kép: halatreecoffee.com

Összességében

Az energiaitalok nem károsak ha az ember mértékkel fogyasztja őket. Mivel a koffein egy stimuláns, ezért ha túladagoljuk, alvás megvonáshoz és szívproblémákhoz vezethet. Idővel a koffein függőséget is okozhat. Valamint vízhajtó hatású, ezért leterheli a veséket ha nagy mennyiségben visszük be.

Források: Energy Beverages: Content and Safety (nih.gov)

Energy Drink Ingredients and What They Do (caffeineinformer.com)

Facts & Figures – Red Bull Energy Drink :: Energy Drink :: Red Bull IN

Who Made That Energy Drink? – The New York Times (nytimes.com)

Kiemelt kép: marketwatch.com