Energiaital vagy edzés előtti formulák?

Kategória: Cikkek
Energiaital vagy edzés előtti formulák? thumbnail

Ha olvastad már egy pre-workout, azaz egy edzés előtti készítmény összetevőit akkor biztos feltűnt, hogy a koffein az egyik fő alkotóelem. Jogosan következik a kérdés: nem elég egy energiaital edzés előtt?

Persze, egy edzés előtti formula jó választás ha a legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból a teremben, de próbáltad már helyettesíteni egy doboz energiaitallal? Miben különbözik és hasonlít a kettő? Erre keressük most a választ és reméljük a cikk végére tisztázzuk számodra ezt az elsőre bonyolultnak tűnő kérdést.

Hogyan működnek az energiaitalok?

Alapvetően a koffein az ami kiváltja az energiaitalok hatását. Ez a stimuláns csökkenti a fáradságérzetet és növeli az éberséget.

A koffein az a "titkos" összetevő ami miatt úgy érezzük egy doboz RedBull után, hogy bármire képesek vagyunk. Nem csak az erre fejlesztett italok tartalmaznak koffeint. A tea amit minden reggel iszol? Igen, valószínűleg abban is van koffein. Még a csokoládéban is megtalálható ez a serkentő anyag, tehát lényegében minden csoki ízesítésű termékben van valamennyi koffein.

A koffein titka, hogy blokkolja az adenozin vegyület hatásait. Ez a molekula felelős az alvásért és az izmok relaxálásáért.

Miután koffeint viszel a szervezetedbe, rá 45 perce az eljut az agyadba és a tested összes pontjára. Ekkor azon felül, hogy akadályozza az adenozin hatásai, dopamin, hétköznapi nevén, boldogsághormon termelésére ösztönzi az agyat. Ez is hozzájárul az éberség növekedéséhez és a közérzet javulásához.

Néhány órával később ismét fáradt leszel, ahogy a koffein ürül a szervezetedből.

Ha több mindent szeretnél megtudni az energiaital működéséről, akkor olvasd el a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünket.

energiaital
Kép: globaljabar.com

Mik az edzés előtti formulák?

Az edzés előtti formulák, vagy pre-workout készítmények, olyan táplálékkiegészítők amik növelik az energiaszintet és elősegítik a jobb atlétikai teljesítményt.

Általában por formában vannak és vízzel elkeverve kell őket, edzés előtt, fogyasztani.

A legtöbb ilyen termék különböző aminosavakat, koffeint és kreatint tartalmaz. Röviden összefoglalva, a koffein segítségével arra ösztönzik a szervezetet, hogy a legtöbbet hozza ki magából.

Egy energiaital helyettesítheti az edzés előtti készítményeket?

Igen, lehet fogyasztani energiaitalokat edzés előtt, hogy növeljük a testmozgás intenzitását. Mivel az energiaitalok sok összetevőben osztoznak az edzés előtt fogyasztandó készítményekkel, így könnyedén kiválthatják azokat.

Egy kutatásból kiderült, hogy az energiaital fogyasztás, edzés előtt, növeli az izmok állóképességét, ami pont az elvárt hatás.

Ha ennél is több bizonyítékra van szükség, akkor egy másik tanulmány eredményeiből tisztán látszik, hogy az energiaitalok az izomerőt is növelik az állóképesség mellett, valamint fokozzák az egyén teljesítményét ugrásban és más sport-specifikus mozdulatokban.

Az energiaitalok cukortartalma plusz energiát is biztosít a szervezetnek.

Bátran kijelenthetjük, hogy teljesen rendben van ha az ember iszik egy dobozzal edzés előtt.

Összetevők

Az energialatok és az edzés előtti formulák osztoznak fő összetevőkön: koffein, guarana és taurin (ez utóbbi kettő csak bizonyos készítmények esetében).

Ezek az alkotóelemek fontos szerepet játszanak a fizikai teljesítmény növelésében, de fontos megjegyezni, hogy a túlzásba vitt fogyasztásuk komoly mellékhatásokat eredményezhet.

Mivel ez a két termék sok szempontból hasonlít, mi is az ami elválasztja őket? A koffein mennyisége.

Általában egy adag edzés előtti formulában sokkal több koffein van, mint egy energiaitalban.

Kép: videohive.net

Koffein

Azzal mindenki tisztában van, hogy a koffein élénkítő hatású, de tudtad-e, hogy sok más jótékony hatása is van?

A koffeinfogyasztás több aspektusában is segíti a kognitív funkciókat, mint például a hangulatot, a memóriát és a reakcióidőt.

Kutatásokból kiderült, hogy a koffein, amellett, hogy növeli az éberséget, gyorsítja az agy információs befogadóképességét. Nem véletlen, hogy az energiaitalt először irodai dolgozóknak fejlesztették ki.

Ezen felül, az anyagcsere gyorsításával, hozzájárul a fogyáshoz is.

A koffein nagy mértékben növeli a fizikai teljesítményt és 11-12 százalékkal az állóképességet.

Összességében, kijelenthetjük, hogy az energiaitalok és az edzés előtti készítmények is segítenek az edzésben, a koffeintartalmuknak köszönhetően.

Guarana

A guarana általában azért található meg ezekben a készítményekben, hogy növelje a koffein hatékonyságát.

A guarana, mint növény négyszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávébab.

Taurin

A taurin egy olyan aminosav ami a fehérjék összetevője és megtalálható húsételekben és a halban.

Továbbá, a taurin csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát és hozzájárul a szív egészségéhez, mivel csökkenti a magas vérnyomást.

Ez az összetevő azért található meg az energiaitalokban és a pre-workout porokban, mert bizonyítottan megelőzi a sejtek sérülését és csökkenti az edzés közben fellépő sérülések következményeit.

Cukor

Az ősellenség. Manapság sokszor csak azt halljuk, hogy a cukor milyen rossz hatással van a szervezetre, de fontos tudni, hogy a cukor alapvető energiaforrás. Edzés előtt bármit fogyasztunk, jól jön a plusz energia.

Természetesen ha túl sokat viszünk be belőle (ami nem nehéz) akkor rossz hatással van a szervezetre.

Mesterséges édesítőszerek

A másik nagy ellenség. Alapvetően azért használunk édesítőszereket, mert több százszor édesebbek mint a cukor és nem tartalmaznak kalóriát.

Sok vita övezi a mesterséges édesítőszereket, de az élelmiszer-hatóságok biztonságosnak találták őket, tehát amíg nem visszük túlzásba a fogyasztásukat, addig nincs mitől tartanunk.

Az edzés előtti formulák ugyan azok mint az energiaitalok?

Nem. Igaz, mindkettő hasonló összetevőket tartalmaz, de a pre-workout készítményekben sokkal több koffein van adagonként. Ez lehet egy jó vagy egy rossz dolog is, a koffein toleranciánktól függően és attól, hogy milyen hatást várunk ezektől az italoktól.

Az edzés előtti formulák arra vannak tervezve, hogy növeljék a fizikai teljesítményt. Ezt speciális alkotóelemekkel teszik. Ilyen például a kreatin és a citrullin.

A kreatin fogyasztása rövid távon növeli az erőnlétet, míg hosszú távon az izomtömeget és a fizikai teljesítményt.

A citrullin, pedig segíti az oxigén eljuttatását az izmokba. Amikor az izmok elegendő oxigénhez jutnak, nő az állóképességük és az erejük.

Kép: asweetpeachef.com

Egészségesebb egy pre-workout formula?

Nem mondanám, hogy az összes edzés előtti készítmény egészségesebb mint egy energiaital, de néhány esetben egészségesebb.

Lényeg a tudatosság. Mindkét ital komoly káros hatással lehet a szervezetre ha túl sokat fogyasztunk belőlük rendszeresen.

A választás a te kezedben van. Ajánlott kipróbálni mindkét opciót és dönteni amellett amelyik számunkra hatásosabb.

Kiemelt kép: sponser.com