Évszázadokkal ezelőtt is találtak rá megoldást az emberek, hogy reavitalizálják magukat egy hosszú nap során, de vajon, hogyan született meg a ma ismert energiaital?

Kezdetek

Európai felfedezők írták le, hogy amerikában az őslakosok valamilyen sötét színű italt fogyasztanak fáradtság ellen. Feljegyzésekből kiderült, hogy az élénkítő keverék igazából, csak vízbe áztatott magyal levél és fakéreg. Későbbi kutatások során kiderült, hogy a tradicionális frissítő sok koffeint tartalmazott.

Látható tehát, hogy a történelem során az ember mindig is használt valamit, hogy plusz energiához jusson. Eleinte jött a tea, majd a kávé és utána a mára már nagy teret hódított energiaitalok.

Az utóbbi évtizedben hatalmasat ugrott ezeknek a koffein tartalmú üdítőknek a piaca, de nem is olyan új találmány ez, mint ahogy sokan gondolják.

Kép: soyummy.com

Az első „energiaital”

Az első olyan üdítő amit energiaitalnak nevezhetünk az a Coca Cola, mivel eredetileg tartalmazott koffeint és egy másik stimulánst, kokaint, első megjelenésekkor 1886-ban. A mai napig népszerű ital neve ebből a két összetevőből származik. Coca, mint a kokacserje amiből kinyerik a kokaint és kóladió, amiből a koffeint származik. Az első recept szerint 4 liter sziruphoz adtak 150 ml kokalevél kivonatot, de 1903 óta a recept nem tartalmaz kokaint.

Gyógyszer

William Owen kémikus 1927-ben fejlesztette ki a Glucozade nevű gyógyszert, amit megfázásos betegeknek írtak fel Angliában, levertségre és erőtlenségre. 1929-ben átnevezték a formulát Lucozade-re. Ezen a néven kapható ma is. Adagonként 47 mg koffeint tartalmaz.

Lipovitan energiaital
Kép: japaneseenergydrinks.blog

Ma ismert forma

Amit ma energiaitalnak hívunk az először 1962-ben jelent meg Japánban. A Lipovitan D, „energizáló tonik” célközönség eleinte a kamionsofőrök és a hosszú órákat dolgozó irodai munkások voltak, ám hamar elterjedt az egyetemi diákok körében. A Lipovitan fő összetevője a taurin, ami azóta is sok energiaitalban megtalálható. Érdekesség, hogy a legnagyobb kiszerelés ebből az italból 3000 mg taurint tartalmaz és egy figyelmeztető matrica is van az üvegeken, hogy nem ajánlott egy nap 100 mg-nál többet fogyasztani.

A taurinról és az energiaitalok további összetevőiről és hatásairól itt olvashat. Hogyan fejti ki hatását az energiaital?


Red Bull

Kép: 1sushi.hu

Az igazi áttörés akkor volt az energiaitalok piacán, amikor Dietrich Mateschiz, osztrák üzletember elutazott Bangkokba és felfedezte ezeket az italokat. 1984-ben megegyezett a Krating Daeng nevű ital gyártójával, hogy bemutatja a terméket a világpiacon.

A Red Bull-ra átnevezett üdítő hatalmas sikert aratott Európában. Ezen felbuzdulva Mateschiz elkezdte exportálni a Red Bull-t Amerikába és az energiaital piac, ahogyan azt ma ismerjük ekkor született meg.


Források: Japanese Energy Drink Is in Need of a Boost – The New York Times (nytimes.com)

Why Energy Drinks Are Worse For You Than Soda | Time

Guidance for Industry (fda.gov)

Multi-ingredient, caffeine-containing dietary supplements: history, safety, and efficacy – PubMed (nih.gov)

Kiemelt kép: gigazine.net