4 tévhit az energiaitalokról amit valószínűleg te is elhittél

Kategória: Cikkek
4 tévhit az energiaitalokról amit valószínűleg te is elhittél thumbnail

Ha végiggondolod, hogy milyen élelmiszerek férnek bele egy egészséges étrendben, akkor valószínű, hogy az energiaitalok nem lesznek a listán. Ezzel nem vagy egyedül, ugyanis az évek alatt kialakult sok tévhit az energiaitalokkal kapcsolatban ami miatt sokan, sokkal károsabbnak gondolják őket mint azok valójában.

Amennyiben odafigyelünk a mértékre, akkor egy-egy energiaital is belefér az egészséges étrendbe. Azon kívül, hogy ezek az italok csökkentik a fáradtságérzetet és javítják a koncentrációs képességet, növelhetik az atlétikai teljesítményt is. Egy 2012-ben folytatott tanulmány során kiderült, hogy a tesztelt profi kerékpározók jobban teljesítettek miután energiaitalt fogyasztottak.

Továbbá, ha komolyan vesszük a sportolást, akkor jól jön a kalória számításnál, az hogy léteznek teljesen kalóriamentes energiaitalok is. Viszont ha fogyni szeretnénk akkor nem biztos, hogy a cukor és kalóriamentes energiaitalok a legjobbak. Ennek okáról bővebben olvashat a "Jobbak a cukormentes energiaitalok fogyáshoz?" című cikkünkben.

1. Tévhit: Az energiaitalokban nagyon sok a koffein

tévhit 1

A népszerű energiaitalok általában nem tartalmaznak túlságosan sok koffeint. Egy fél literes energiaitalban körülbelül 160 milligramm koffein van. Ez nagyjából a fele annak ami egy azonos méretű kávéházi kávéban van és körülbelül annyi, mint egy átlagos otthon főzött kávé koffeintartalma. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenkinek a szervezete másként reagál a koffeinre, így lehet hogy egyes személyeknek már ez a mennyiség is túl sok.

2. Tévhit: Az energiaitalok tele vannak cukorral

Ez az egyik legnépszerűbb tévhit az energiaitalokkal kapcsolatban. Az az igazság, hogy egy átlagos energiaitalban körülbelül ugyanannyi cukor van mint egy azonos mennyiségű üdítőitalban. Ez nem jelenti azt, hogy ez elhanyagolható mennyiség, hiszen az üdítőkben is sok cukor van., de az energiaitalok nem tartalmaznak több cukrot mint egy átlagos üdítő. Ezen felül mindig ott van a lehetőség, hogy kedvenc italunknak a cukormentes változatát válasszuk.

3. Tévhit: Minden energiaital tartalmaz egyéb stimulánsokat a koffeinen kívül

Sok esetben a legnépszerűbb energiaitalok nem tartalmaznak kifejezetten káros, vagy ismeretlen összetevőket. Általában a szokásos energiaital összetevők megtalálhatóak más élelmiszerekben is. Akkor lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy mit fogyasztunk, ha ellenőrizzük ezen italok összetevőit. Sokszor egy-egy ismeretlen név felbukkanhat a listán de egy gyors keresés után általában kiderül, hogy egy ártalmatlan összetevőről van szó. Az energiaitalok legtöbbször előforduló összetevőit megtalálja a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünkben.

4. Tévhit: Az energiaitalokat nem szabályozzák élelmiszer-biztonsági szempontból

energiaital káros hatásai

Amióta ilyen nagy teret nyertek az energiaitalok, azóta nem nagyon lehet hallani ezt a tévhitet, de amikor még csak néhány ilyen ital volt elérhető, sok mindenki elhitte. Szerencsére minden egyes termék ami a hazai boltok polcaira kerül le van tesztelve és biztonságos.

Összességében

Ahogy a cikk elején is írtunk, egy-egy energiaital még belefér az egészséges étrendbe. Viszont, fontos észben tartani, hogy mint oly sok mással kapcsolatban, itt is fontos a mértéktartás és a felelősségteljes fogyasztás.

Kiemelt kép: linkedin.com