Terhesség: Miért nem javasolt az energiaital fogyasztás?

Kategória: Cikkek
Terhesség: Miért nem javasolt az energiaital fogyasztás? thumbnail

Az energiaitalok hatalmas népszerűségnek örvendenek szerte a világon. Ez egyrészt betudható annak, hogy valóban hatásosak, valamint az agresszív marketingnek is. Az energiaitalok ismert, jótékony hatásai a plusz energiai biztosítása, jobb koncentrációs képesség és a megnövekedett fizikai erőnlét. De szabad ezeket az italokat fogyasztani terhesség közben? A válasz nem. A legtöbb energiaitalos doboz még figyelmeztet is arra, hogy az ital várandós nőknek nem javasolt.

Mit mond a tudomány?

Amikor egy nő terhes, leegyszerűsítve az történik, hogy amit ő fogyaszt azt a fejlődő magzat ugyanúgy megkapja. Ez természetesen vonatkozik egy energiaital összetevőire is. Sok összetevő hatását a magzaton nem is ismerjük még, hiszen rengetegféle variációja létezik ezeknek az alapanyagoknak, ezért nehéz mindet tesztelni.

Néhány állatokon végzett kísérlet eredménye mutatott negatív elváltozásokat rendszeres energiaital fogyasztás miatt. Egy tanulmány során vemhes egerekkel itattak napi szinten kis dózisú energiaitalt. Az eredmények azt mutatták, hogy az újszülött egerek oxidatív stresszel (Az oxidatív stressz a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben, ami sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet.), szöveti sérülésekkel és viselkedésbeli elváltozásokkal jöttek napvilágra. A kutatás konklúziója az volt, hogy az energiaital fogyasztás terhesség és szoptatás alatt negatív hatással van a gyermek fejlődésére és komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Nem véletlenül olvasható sok energiaitalos doboz oldalán: Fogyasztása gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.

Tovább bizonyítja a fent említetteket az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia álláspontja: "Az energiaital minden olyan ital, amely valamilyen legális stimulálószert és/vagy vitaminokat tartalmaz, amelyek rövid távú energianövekedést biztosítanak. Ezek az italok jelentős és változó mennyiségű cukrot és koffeint, valamint taurint, karnitint, inozitot, ginkgo-t és máriatövist tartalmazhatnak. Ezek közül sokat nem vizsgáltak a terhesség alatti biztonságosságára vonatkozóan. A ginzeng, egy másik gyakori összetevő, nem ajánlott terhesség alatt. A terhesség alatt az energiaitalok kerülése ajánlott."

Általános egészségügyi kockázat

Kép: origo.hu

Számos tanulmány tesztelte a különböző akut kardiovaszkuláris változásokat azoknál az embereknél, akik cukorral édesített energiaitalt fogyasztanak. E vizsgálatok eredményei a vizsgált energiaital típusától és az alkalmazott mérőeszközök típusától függően változnak. Néhány kutatási tanulmány dokumentálta a vérnyomás emelkedését, valamint a megnövekedett pulzust az energiaital fogyasztása után. Bár egyik vizsgálatot sem végezték terhes nőkön, ha ezek a hatások a fogyasztás utáni lehetséges tünetek, akkor bölcs dolog elkerülni a fogyasztást amikor terhes.

Problémás összetevők

Az energiaitalok összetevői a gyártótól függően eltérőek lehetnek. Sok energiaital olyan összetevőket tartalmaz, amelyek energiakeveréket hoznak létre. Ezekkel a keverékekkel az a probléma, hogy nagyon nehéz kitalálni, hogy mely összetevők okozhatnak káros tüneteket. A terhes nőkre nézve a fő gond a koffein mennyisége, amelyet nem mindig lehet könnyen meghatározni. Az amerikai Nemzeti Italszövetség szerint "A vezető energiaitalok önkéntesen teszik közzé a koffein teljes mennyiségét - minden forrásból - dobozonként/palackonként, de ez nem kötelező."

Ha megszeretné tudni, hogy a következő összetevők mi célt szolgálnak ezekben az italokban, akkor olvassa el a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünket.

1. Koffein

A koffein az energiaitalok egyik fő összetevője, és köztudott, hogy aktiválja az idegrendszert. A koffein túladagolása görcsöket, pszichózist és szívritmus zavart okozhat. Terhesség során egyik tünet sem szerencsés, ezért jobb ha távol maradunk a koffeintől terhesség közben. A terhes nőknek azt javasolják, hogy korlátozzák koffeinbevitelüket a terhesség alatt 200mg-ra vagy annál kevesebbre, ami körülbelül 350 ml kávénak fele meg, naponta.

koffein

2. Édesítőszerek

Néhány energiaital, úgynevezett nem tápláló édesítőszereket tartalmaz. A nem tápláló édesítőszerek nulla vagy alacsony kalóriatartalmú alternatívái a hagyományos, tápláló édesítőszereknek, például az egyszerű cukornak. Ezek segítenek édességet adni kalória és cukor hozzáadása nélkül. Mivel sokkal édesebbek, mint a cukor, kis mennyiségben is elérik az elvárt ízt. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a következő nem tápláló édesítőszerek használatát: aceszulfám-K, aszpartám, neotám, szacharin, szukralóz és stevia.

Ezekkel az a probléma, hogy korlátozott számú kutatás foglalkozik a nem tápláló édesítőszerek biztonságával terhesség alatt, ezért az ilyen típusú édesítőszereket leginkább ajánlott elkerülni.

3. Cukor

Ha egy energiaitalban nem édesítőszereket alkalmaznak, akkor cukrot használnak. A túl sok cukor egészségtelen felesleges kalóriákat tartalmaz, ami túlzott súlygyarapodást eredményezhet. Ezenkívül a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők számára ez nagyon problémás lehet, mert figyelemmel kell kísérniük a szénhidrát-bevitelüket és korlátozniuk kell az egyszerű cukrokat, hogy megakadályozzák a vércukorszint nagymértékű ingadozását.

4. Taurin

Néhány energiaital taurint, egy esszenciális kéntartalmú aminosavat tartalmaz, amely természetesen megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, és amely támogatja a neurológiai fejlődést, és szabályozza a víz és ásványi anyagok mennyiségét a vérben. Mivel az emberi csecsemők agya és retinája születéskor nem teljesen kifejlődött, és sebezhetőek lehetnek. Keveset tudunk a taurin terhesség alatti hatásairól, ha energiaitalokkal kombinálják. Ezért ajánlott elkerülni a terhesség alatt.

5. Ginzeng

A ginzeng, amelyet gyakran latin nevén, a Panax ginseng-nek is emlegetnek, egy ázsiai gyógynövény, amelyet több mint 2000 éve használnak. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet szerint "kérdések merültek fel annak hosszú távú biztonságosságával kapcsolatban, és egyes szakértők azt javasolják, hogy a csecsemők, gyermekek és terhes vagy szoptató nők ne használják".

Az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia nem ajánlja a terhesség alatt történő alkalmazását. Ez valószínűleg azért van, mert kevés hiteles tanulmány foglalkozik a hosszú távú hatásaival.

Ezenkívül a ginzeng leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, az alvási problémák, például az álmatlanság és emésztési tünetek. Valamint befolyásolhatja a vércukor szintet és a vérnyomást, ezért ha terhességi cukorbetegsége vagy magas vérnyomása van, kerülje a ginzeng fogyasztását.

6. Glükuronolakton

A glükuronolakton egy természetben előforduló anyag, amely hidratáló és antioxidáns hatású. A glükuronolaktonról gyakran azt mondják, hogy növeli az energiát, mert feltételezett hatása van az energia-anyagcserére, de kérdéses, hogy befolyásolja-e az energiaszintet. Mivel terhesség alatt nem vizsgálták áthatóan, ajánlott kerülni.

7. Guarana

A guarana egy természetes koffeinforrás, amely egy növényből származik. Gyakran adják az energiaitalokhoz, mivel növeli a sportteljesítményt és a koncentrációs képességet. Mivel a terhes nőknek figyelemmel kell kísérniük koffeinbevitelüket, kerülni kell a koffeint és guaranát tartalmazó energiaitalokat.

8. Ginko biloba, azaz páfrányfenyő

Ez a gyógynövény a páfrányfenyő leveleiből származik, és Kínában évszázadok óta használják. Úgy gondolják, hogy javíthatja a memóriát. Mivel azonban terhesség alatt nem vizsgálták, és fogyasztása, egyes esetekben gyomor és bélrendszeri megbetegedéseket, fejfájást, szédülést, székrekedést és allergiás bőrreakciókat okozhat, célszerű terhesség alatt elkerülni ezt az összetevőt.

9. L-Karnitin

Az L-karnitin lizinből és metioninból kinyert anyag. Gyakran adják az energiaitalokhoz, hogy javítsák a sportteljesítményt, azon az elméleten alapulva, hogy segíthet az izomglikogén tartalékolásában. A Linus Pauling Intézet szerint azonban a legtöbb tanulmány nem mutatott ki hatást a fizikai teljesítményre.

Természetes módon megtalálható az állati eredetű termékekben, és úgy tűnik, hogy nincs káros hatása, ha betartjuk a napi 5 gramm alatti bevitelt. Ezt az összetevőt se tesztelték még széleskörűen terhesség szempontjából, tehát érdemes távol maradni tőle.

10. B-vitaminok

A B-vitaminok részt vesznek a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében, és úgy gondolják, hogy segítenek növelni az energiát azáltal, hogy a makrotápanyagokból származó energiát adenozin-trifoszfáttá alakítják át, amelyet a szervezetünk használ. Az energiaitalokban a B-vitaminokkal kapcsolatos probléma egyszerű: A vitaminok és egyéb adalékanyagok szintje az energiaitalokban gyakran meghaladja az ajánlott napi bevitelt.

A B-vitaminok vízben oldódnak, és ha túlzott mennyiségben veszik be őket, általában nem okoznak problémát, mert sok ürül ki a vizelettel, azonban a B-vitaminok nagy dózisának káros hatásait észlelték:

B3: kipirulást (égést, viszketést, vörösséget okozhat az arcon, a karokon és a mellkason) és fokozott szívverést okozhat.
B6: hosszútávú fogyasztása nagyon nagy adagokkal szenzoros neuropátiát okozhat, és növelheti a csípőtáji törések kockázatát idősebb felnőtteknél.

Kép: alamy.com

Nincs két ugyanolyan energiaital

Nem minden energiaital tartalmazza ugyanazokat az összetevőket és legfőképp nem ugyanolyan mennyiségben. Ez nagyban nehezíti az energiaitalok hatásának pontos körüljárását.

Mi a helyzet a szoptatással?

Sok szoptató nő, különösen a csecsemőkor kezdeti szakaszában, alváshiánnyal küzd, ami letargiát okozhat. Bár ésszerűnek tűnhet az energiaital fogyasztása, az energia és az éberség növelése érdekében az energiaitalokban lévő koffein átjuthat az anyatejbe. Néhány csecsemő érzékeny lehet a koffeinre, és fokozott ingerlékenységet és alvászavarokat mutathat, amikor az anyatejből származó koffeinnek vannak kitéve. Bár bizonyos koffeinbevitel biztonságosnak és elfogadhatónak tekinthető, a túl sok nem ajánlott.

Ezenkívül az energiaitalt fogyasztó szoptató nők olyan összetevőket is fogyaszthatnak, amelyeket nem vetettek alá tudományos vizsgálatoknak. Fontos, hogy egyeztessen háziorvosával mielőtt ilyen italt fogyasztana.

Végszó

Az energiaitalokat a világ minden tájáról különböző okokból fogyasztják, de ha gyermeket vár, ajánlott kerülni azokat. Az összetevők kombinációi eltérőek, és a készítményeket nem vizsgálták jól a várandós vagy szoptató nőknél. Mivel nem tudjuk meghatározni, hogy az energiaitalok milyen hatást gyakorolnak egy anyára vagy kismamára, a legjobb, ha teljesen elkerüljük őket. Ha kétségei vannak egy termékkel kapcsolatban, forduljon orvosához.