Meddig tart a koffein hatása?

Kategória: Cikkek
Meddig tart a koffein hatása? thumbnail

A koffein egy széleskörűen elterjedt stimuláns, ami, miután bevisszük a szervezetünkbe, növeli a pulzust, a vérnyomást és nem mellesleg az energiaszintünket. (Tovább olvashat a koffein működéséről a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünkben.)

A koffein gyorsan hat, ezért sok ember már néhány perccel egy doboz energiaital után érezheti a hatását. Mint minden másnak, a koffeinnek is addig tart a hatása, amíg a szervezet teljesen fel nem dolgozza. Mindenkinek más a szervezete, ebből adódóan mindenkire máshogy hat. Van akinek késő délután is belefér egy kávé, míg mások egész nap csak egyet isznak.

Meddig tart feldolgozni a koffeint?

A koffein felezési ideje 5 óra. Ez annyit tesz, hogy ha valaki 40 mg koffeint fogyaszt, akkor 5 óra elteltével már csak 20 mg marad a szervezetében.

Mikor fejti ki legjobban hatását?

A vér koffeinszintje a fogyasztást követő 15-45 percben a legmagasabb. Ebben az időszakban érezzük leginkább a koffein hatását. A fogyasztást követően egy óra múlva a máj elkezdi gyorsan feldolgozni a koffeint.

Létezik koffein tolerancia?

Igen. Ha sűrűn találkozik a szervezet koffeinnel, akkor egy idő után egyre ellenállóbb lesz vele szemben. Ezért van az, hogy akik évek óta napi rendszerességgel fogyasztanak kávét, azok lassan de biztosan emelik az adagjukat.

Meddig tart a hatása?

Erre nincs konkrét válasz. Nagyon sok tényezőn múlik, hogy egy adott személy meddig érzi a koffein hatását. Ilyen a bevitt adag, a kor, testtömeg és az is, hogy ki mennyire érzékeny a koffeinre.

Forrás: Caffeine: How Long it Lasts, How Much & Withdrawals (clevelandclinic.org)

Kiemelt kép: news-medical.net