Koffein: 9 jel amikor túl sok a szervezetednek

Kategória: Cikkek
Koffein: 9 jel amikor túl sok a szervezetednek thumbnail

A koffein egy hasznos vegyület. Javítja a közérzetet, az emésztést valamint a fizikai és mentális teljesítményünket. (Tovább olvashat a koffein hatásáról itt)

Tanulmányokból kiderült, hogy alacsony dózisban a legtöbb ember számára nem ártalmas, de a túlzásba vitt fogyasztása súlyos mellékhatásokat eredményezhet.

Az, hogy ezek a mellékhatások kinél, mikor és hogyan jelentkeznek az nagyban függ a személy genetikájától. Mindenkinek más a koffein toleranciája, ezért más-más mennyiséget kell fogyasztania, hogy kellemetlen tünetek jelentkezzenek.

Továbbá, ha valaki nem fogyaszt koffeint rendszeresen, akkor sokkal hamarabb túladagolhatja, hiszen a szervezete nincs hozzászokva.

Itt van a 9 leggyakoribb jel arra, hogy túl sok koffeint fogyasztottunk.

1. Szorongás, idegesség

A koffein köztudottan növeli a koncentrációs képességünket.

Ezt úgy teszi, hogy gátolja az adenozin vegyület hatását. Az adenozin felelős a fáradságérzetért. Ezzel párhuzamosan, pedig adrenalin termelésre készteti a szervezetet, ami pedig egy olyan hormon ami plusz energiával képes ellátni a minket.

Jelentős mennyiség bevitele után, a koffein ezen hatása kihangsúlyozódhat olyan mértékben, hogy az szorongáshoz és idegességhez vezethet.

1000 mg fölötti, nagyon magas napi bevitel bizonyítottan kivált szorongást és idegességet a legtöbb emberben, míg koffeint ritkán fogyasztóknál ez előfordulhat egy mérsékelt adag után is.

Valamint, kutatásokból kiderült, hogy nagyobb adagok okozhatnak felgyorsult légzést és stresszt ha egyszerre visszük be.

Egy 25 férfit vizsgáló teszt eredménye azt mutatta, hogy akik 300 mg koffeint fogyasztottak egy nap alatt, azok sokkal stresszesebbek voltak, mint akik placebót kaptak. Érdekes, hogy a vizsgáltak stressz szintjét nem befolyásolta, hogy rendszeresen fogyasztanak-e koffeint, tehát ez a mellékhatás egyaránt érinti a régóta fogyasztókat is.

Amennyiben sokszor érzi, hogy rázza a hideg, szorong és ideges, akkor vizsgálja meg napi koffein bevitelét és próbálja azt csökkenteni.

Összességében: Míg a koffein kis mennyiségben javítja a koncentrációs képességet, nagy adagban már vezethet szorongáshoz. Figyelje szervezete reakcióit és ahhoz igazítsa koffein bevitelét.

2. Álmatlanság, insomnia

A koffein azon hatása, hogy segít ébren maradni, talán a leghasznosabb és legismertebb. Ezen hatása viszont alvásmegvonáshoz is vezethet ha túl sok koffeint iszunk.

Tanulmányokból kiderült, hogy a magas bevitel növeli az elalváshoz szükséges időt, valamint az alvás hosszát is befolyásolja.

Szerencsére a mérsékelt koffein fogyasztás nem befolyásolja az alvást.

Egy 12 felnőttet bevonó teszt, azt vizsgálta, hogy milyen mértékben befolyásolja az alvásukat az, ha 400 mg koffeint visznek be 6 órával, 4 órával, valamint közvetlenül lefekvés előtt. Minden esetben tovább tartott a vizsgáltaknak elaludni és az alvásuk minősége is sokat romlott.

Összességében: Egy kávé vagy energiaital segít ébren maradni napközben, de befolyásolhatja az alvásunkat. Ezért fontos, hogy lehetőleg kora délután igyuk meg az utolsó koffeint tartalmazó italt.

3. Emésztési problémák

Sokaknak a reggeli kávé segít beindítani a bélrendszerük működését. Ez azért van, mert a koffein hatására felszabaduló gasztrin hormon felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat. Ezt a hatást még a koffeinmentes kávék is képesek kiváltani.

Ez alapján nem meglepő, hogy a túlzott bevitel hasmenést okozhat.

Egy kutatás kimutattam, hogy a koffein tartalmú italok súlyosbítják a refluxxal küzdők tüneteit.

Összességében: Míg, kis dózisban a koffein segíti az anyagcserét, nagy mennyiségbe vezethet hasmenéshez és refluxhoz.

4. Izomtömeg csökkenés

A rhabdomyolysis egy olyan megbetegedés, amely során sérült izom rostok kerülnek a véráramba és kárt okoznak a vesében.

Általában ezt a megbetegedést egy, az izmot ért trauma, elfertőződés vagy kígyómarás okozza. Ezen felül több esetben kötötték már össze a túlzott koffein bevitellel. De meg kell jegyezni, hogy ezek nagyon ritka esetek.

Ezen megbetegedés elkerülése érdekében tartsuk a napi koffeinbevitelünket 250 mg körül.

Összességében: Habár ritkán, de előfordulhat rhabdomyolysis a túlzásba vitt koffeinbevitel miatt, ezért fontos, hogy mindig mértékkel fogyasszunk koffeint tartalmazó italokat.

5. Függőség

A függőség általánosságban, egy olyan pszichikai állapot, amely arra késztet minket, hogy valamit végrehajtsunk a negatív következmények ellenére is.

Elsőre nem tűnhet ez a koffein függőség, olyan károsnak, mint a drog függőség vagy az alkoholizmus, de meglepően sok közös van bennük.

Amennyiben rendszeresen fogyaszt koffeint, előfordulhat, hogy kialakul a függőség.

Bővebben egy korábbi cikkünkben olvashat a koffeinnel kapcsolatos függőségről.


Összességében: Olyan személyeknél akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, jelentkezhetnek elvonási tünetek.

6. Magas vérnyomás

Általánosságban elmondhatós, hogy a koffein nem növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét a legtöbb emberben.

Ennek ellenére köztudott, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt képes magas vérnyomást okozni. A magas vérnyomás pedig növeli a stroke és a szívroham esélyét. Valamint hosszútávon a érrendszer egészségét is befolyásolhatja.

Szerencsére a koffein vérnyomásra gyakorolt hatása ideiglenes és leginkább azokat érinti akik nem rendszeres fogyasztók.

Összességében: A koffein csak rövid ideig emeli meg a vérnyomást, de érdemes rá figyelni, ha magas vérnyomással küzdünk.

7. Magas pulzus

A koffein stimuláló hatása miatt növeli a pulzusszámot.

Extrém mennyiségben szívritmuszavart is okozhat, leginkább fiataloknál.

Szerencsére a koffein által megnövekedett pulzusszám is csak ideiglenes és a sok embernél nem jelentkezik.

Összességében: Amennyiben szokatlanul magas szívverésszámot tapasztal koffein bevitel után, csökkentse a napi adagját.

8. Fáradtság

Az energiaital és a kávé köztudottan növelik az energiai szintünket, de az ellenkező hatást is kiválthatják azt követően, hogy a koffein távozik a szervezetből.

Egy 42 tanulmányt vizsgáló értékelésből kiderült, hogy a a koffeint tartalmazó italok kedvező hatása jelen volt órákon keresztül, de a használatukat követő napon, a tesztelt személyek a szokásosnál is fáradtabbnak érezték magukat.

Természetesen ha minden nap fogyasztunk koffeint akkor nem vesszük ezt észre.

Összességében: A koffein okozhat fáradtságot miután kiürül a szervezetből, ezért érdemes a bevitelt alacsonyan tartani, hogy ez a mellékhatás ne legyen nagyon észlelhető.

9. Sűrű vizelési inger

A sűrű vizelési inger egy gyakori jele a túlzott koffeinbevitelnek. Ez a koffein, már fent említett, anyagcsere gyorsító hatásának köszönhető.

Amennyiben gyakran éri vizelési inger és az a megszokottnál sürgetőbb, fontolja meg lecsökkenteni a koffein adagját.

Összességében: A nagy mennyiségű koffeinbevitel növeli a vizelési inger gyakoriságát.

A lényeg

Ha mértékkel fogyasztunk koffeines italokat, akkor sok jótékony hatást váltanak ki a szervezetből, de mint sok minden mással kapcsolatban, a helyes mértéktartás nagyon fontos.

Kiemelt kép: businessinsider.com