Energiaitalok tanuláshoz?

Kategória: Cikkek
Energiaitalok tanuláshoz? thumbnail

Az energiaitalok nem kell bemutatni senkinek. Sok diák bevett szokása energiaitalok tanuláshoz inni, de vajon működik-e ez a módszer?

Jelenleg az energiaital piac 55 billió dolláros. Előrejelzések szerint 2025-re eléri, majd a 84 billió dollárt is. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint az energiaitalok a legnépszerűbb étrend kiegészítők a fiatalok körében. A 12 és 17 év közötti korosztály egyharmada rendszeresen fogyasztja és a 18 és 34 év közöttiek isszák a legtöbbet.

energiaitalok tanuláshoz
Kép: nypost.com

Tényleg működik?

Igen. A legtöbb energiaital fő hatóanyaga koffein és guarin. A guarana és Dél-Amerikában őshonos növény, amely guaranint tartalmaz, ami egy koffein vegyület. A guarin hatása tovább tart mint az egyszerű koffeiné, ezért hatékony összetevő.

Az energiaitalok összetevőiről a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünkben olvashat.

Habár, nem minden kutatás mutatta ki az energiaitalok agyra gyakorolt pozitív hatását, van rá bizonyíték, hogy kis mennyiségben az energiaitalok csökkentik a reakcióidőt, segítik a memóriát és a koncentrálást.

Viszont, arról nincs kimutatás, hogy az energiaitalok hatásosabbak lennének ezen funkciók javításában, mint a többi koffein forrás.

Fontos, hogy az energiaitalokat mértékkel fogyasztjuk. Különösen a fiatalok fejlődő ér és idegrendszerére rossz hatással lehet a túlzott koffein fogyasztás. A koffein túladagolás tünetei lehet idegesség, alvászavar, emésztési problémák és rosszullét.

Források: Safety issues associated with commercially available energy drinks - PubMed (nih.gov)

Perceived stress, energy drink consumption, and academic performance among college students - PubMed (nih.gov)

Kiemelt kép: eatthis.com