Energiaital függőség

Kategória: Cikkek
Energiaital függőség thumbnail

Az energiaitalokat mindenki ismeri. Plusz energiát biztosítanak a szervezetnek, segítenek a koncentrálásban és az éberségben. Mindezt olyan összetevők segítségével érik el, mint például a koffein, cukor, B-vitamin és különböző aminosavak. Viszont az koffein és a cukor komoly szerepet játszik az energiaital függőség kialakulásában.

Többet is megtudhat az energiaitalok összetevőiről itt. Hogyan fejti ki hatását az energiaital?

Hiába van jótékony hatásuk is, mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Az egyik legfontosabb probléma az energiaital függőség. Körbejárjuk ezt a témát és leírjuk, hogyan előzhetjük meg ezt, valamint, hogy mi a teendő ha már beleestünk ebbe a csapdába.

Mi az energiaital függőség?

A függőség általánosságban, egy olyan pszichikai állapot, amely arra késztet minket, hogy valamit végrehajtsunk a negatív következmények ellenére is.

Elsőre nem tűnhet ez a fajta függőség, olyan károsnak, mint a drog függőség vagy az alkoholizmus, de meglepően sok közös van bennük.

Elsősorban ezt az addikciót olyan összetevők okozzák, melyek fogyasztása könnyen szokássá válhat. Ilyen a koffein és a cukor. (Meg kell említeni, hogy a kávé is tud függőséget okozni a koffein tartalma miatt, de ebben a cikkben az energiaitalokra fókuszálunk.)

Még nincs konkrét meghatározása az energiaital függőségnek, ezért ebben a cikkben amikor erre a dependenciára utalunk, akkor azt értjük alatta, hogy egy személy túlzottan sok energiaitalt fogyaszt, úgy hogy nem tudja kontrollálni a bevitelét.

A függőség jelei

A függőség jelei agyi és idegrendszeri folyamatokhoz köthetőek és az alábbi jeleket produkálhatják:

  • Erős sóvárgás
  • Energiaital fogyasztás mentális képének megjelenése
  • A bevitel mértékének szabályzásához szükséges pszichikai jelenlét elvesztése

További tünet lehet még a fejfájás, idegesség, fáradtság és depresszió, ha az illető nem tudja táplálni az addikcióját.

Mellékhatások

Az energiaitalok savas üdítők, ezért a rendszeres fogyasztásuk a fog elszíneződéséhez vezethet és hosszú távon roncsolhatja a fogzománcot.

Egy nagyobb aggodalomra okot adó mellékhatás akkor jelentkezhet, ha magas cukortartalmú italokat fogyasztunk. A cukor táplálja azokat a baktériumokat, melyek a fogkő kialakulásában szerepet játszanak, ezzel növelve a fogszuvasodás kockázatát. A magas cukortartalomhoz hozzájárul a testsúly növekedés is.

Ha pedig mesterséges édesítőszerrel dúsított italokat fogyasztunk nagy mennyiségben, az növeli a metabolikus szindróma esélyét és vese problémákhoz vezethet.

Összegzés

Tehát, jól látszik, hogy ha mértéktelenül fogyasztjuk az energiaitalokat, csak úgy, mint sok mást is, akkor az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fontos a mértéktartás és a felelősségteljes fogyasztás.

Figyelem!
Ha energiaital alternatívát keresel, ajánljuk a XIXO #Tutti Fruity üdítőt!

Források: Are Energy Drinks Addictive? (verywellmind.com)

Addiction Helper

Energy Drink Addiction | How to get help, Symptoms of addiction (addictionhelper.com)

Energy Drink Addiction: All You Need to Know (healthline.com)

Kiemelt kép: nypost.com