Edzés és az energiaitalok

Kategória: Cikkek
Edzés és az energiaitalok thumbnail

Eredetileg az energiaitalokat szellemi munkát végzőknek fejlesztették ki (erről tovább olvashat itt) de egyértelmű, hogy a sport világában is komoly népszerűségre tett szert. Vajon jól tesszük-e ha edzés közben megiszunk egy dobozzal, vagy maradjunk inkább a sportitaloknál?

A teszt

Meglepő lehet sokak számára, de az energiaitalok nagy részében nincs valódi "energia". Egy átlagos energiaital csak 40 kalóriát tartalmaz 100ml italban. Ez sem kevés, ha egy szigorú diétán vagyunk, de jóval elmarad egy cukros üdítő kalóriatartalmától. Ha nincs valódi energiai, akkor van értelme ezeket inni sportolás közben?

A madridi UCJC egyetem 90 profi sportolón végzett teszteket négy éven át. Közvetlenül versenyek előtt, a kiválasztott futball, kosárlabda és tenisz játékosok egy része 3 doboz energiaitalt ivott meg, míg a teszteltek másik fele csak placebót kapott.

Az eredményekből kiderült, hogy az energiaitalt fogyasztók teljesítménye 3-7 százalékkal nőtt a placebo csoportéval szemben. Jobban teljesítettek futásban, kosárlabdában, nőtt a falmászók izomereje, a kézilabdázók pedig pontosabban tudtak ütni.

Negatív hatások

A fent említettek mellett negatív mellékhatásokat is megfigyeltek a kutatók. A koffein és a B-vitaminok hatására, az energiaitalt fogyasztó sportolóknak romlott az alvása és nőtt az ingerültségük.

Fontos a mértéktartás és a tudatosság. Sokan edzés után isznak energiaitalok, hogy hidratáljanak, de ez csak ahhoz vezet, hogy rontja a pihenés minőségét. Amennyiben fokozott teljesítményt szeretnénk elérni, akkor edzés előtt fogyasszuk. Edzés utáni hidratálásra sokkal alkalmasabbak a sportitalok.