A koffein legnépszerűbb fajtái

Kategória: Cikkek
A koffein legnépszerűbb fajtái thumbnail

Mi a koffein?

A koffein egy, a természetben is előforduló stimuláns. Teljesen tiszta formában egy keserű, fehér, kristályos por. Többféleképpen fogyasztható, egyaránt szintetikus formában valamint magvak, levelek és bogyók formájában. Kémiailag nincs különbség a természetes és a szintetikus koffein között. A legfőbb eltérés az, hogy a természetes koffeint növényekből nyerik ki, míg a szintetikust kémiai folyamatokkal állítják elő.

A koffein blokkolja az agyban megtalálható adenozin vegyület hatását, ezzel késztetve arra a szervezetet, hogy azt higgye vészhelyzet van és minden erőforrását be kell vetnie, ezért szabadul fel adrenalin is. Ez a hormon gyorsabb szívverésre és több cukor termelésére utasítja a szervezetet. Továbbá a koffein boldogsághormont, azaz dopamint szabadít fel az agyban. Ezek a folyamatok együttesen keltik azt az érzést, hogy több energiánk van.

Most, hogy tisztáztuk az alapokat, nézzük milyen szintetikus és természetes fajtái vannak a koffeinnek, kezdve a legnépszerűbbel.

Kávé

koffein
Kép: betterwalls.be

A kávé a legelső dolog ami eszünkbe jut ha a koffein szót halljuk. Ez nem véletlen, hiszen a kávé a világ egyik legkedveltebb itala. Naponta körülbelül két milliárd csészényi fogy belőle. Egy átlagos kávé 100 - 140 milligramm koffeint tartalmaz. Érdekes módon a koffeinmentes kávék nevük ellenére nem teljesen koffeinmentesek. Ezekben a kávékban körülbelül 12 milligramm koffein található.

Tea

koffein
Kép: vkscet.org

Sokan úgy gondolják, hogy a tea kevesebb koffeint tartalmaz a kávénál, így annak nincs olyan erős hatása, ám ez nem igaz. Egy átlagos adag fekete tea körülbelül 75 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy bögre zöld tea, csak egy kicsivel kevesebb 60 milligrammot. Ha alacsony koffein tartalmú teát szeretnénk fogyasztani, akkor jó választás lehet az oolong tea, hiszen ez mindössze 35 milligramm koffeint tartalmaz adagonként. Amennyiben, pedig teljesen koffeinmentes teát szeretnénk inni, távol kell maradnunk a tealevelektől és be kell érnünk a gyümölcsteákkal.

Energiaitalok

koffein

A koffein nem az egyetlen stimuláns ami megtalálható az energiaitalokban, de kétség nélkül ez az egyik legfontosabb. Ezek a serkentő hatású italok általában a koffein mellett tartalmaznak guarana kivonatot, egyszerű cukrot, aminosavakat és vitaminokat azért, hogy optimalizálják az ital hatását.

Az energiaitalok összetevőiről bővebben olvashat a "Hogyan fejti ki hatását az energiaital?" című cikkünkben.

Csokoládé

Kép: healthline.com

Az étcsokoládéban található egy kis mennyiségű koffein, ami a benne található egyéb összetevők segítségével javíthatja a közérzetünket és az energiaszintünket. Ez astimuláns jelen van minden szilárd kakaó termékben, a kakaóvaj kivételével, tehát egy tábla csokoládé koffeintartalma annál magasabb minél több kakaó van benne. Az átlag étcsokoládé 25 milligramm koffeint tartalmaz 50 grammonként, míg a tejcsokoládé ugyan ekkora adagban csak 10 milligramm koffeint tartalmaz. Ha koffeinmentes csokoládét szeretnénk fogyasztani, akkor a legjobb megoldás erre a fehér csokoládé, hiszen ez kakaóvaj hozzáadásával készül, így nem tartalmaz koffeint.

Étrend-kiegészítők

Vannak akik ki nem állhatják a kávé, tea vagy az energiaital ízét, de mégis szeretnék élvezni a koffein serkentő hatását. Számukra megfelelőek lehetnek a koffeintabletták. Ezekkel be lehet vinni a kívánt koffeinmennyiséget minden felesleges kalória nélkül.

Forrás: Coffee Facts | British Coffee Association

Kiemelt kép: bodybuilding.com