Az utóbbi években berobbant e-sport őrületet sok márka és iparág támogatja, de egyik sem annyira harsányan mint az energiaital gyártók. Ha elképzelünk egy profi e-sport játékost akkor minden bizonnyal arra gondolunk, hogy egy energiaitallal az asztalán gyakorol egész nap, hiszen köztudott, hogy az energiaitalok növelik a szellemi képességet. Ezért nem is csoda, hogy az energiaital gyártó cégek az e-sport rendezvények legnagyobb támogatói.

A Newzoo analitikai cég számításai szerint 2019-ben az e-sport, közel 270 milliárd forintnyi forgalmának 82 százaléka marketing befektetésekből jött.

Befektetés egy új iparágba

A versengés mindig is hatalmas volt az energiaital piacon, ami becslések szerint 2026-ra eléri majd a 25,6 billió forintos értéket. Évről-évre jelennek meg új energiaitalok, hol magas fehérje tartalommal vagy éppen hozzáadott alkohollal. (Az energiaitalok alkohollal való keveréséről tovább olvashat ide kattintva.) Ahhoz, hogy egy ilyen diverz tömegből egy márka kitűnjön tökéletes reklámozási platform egy e-sport esemény. Nem véletlen, hogy a legnagyobb energiaital gyártók ezen rendezvények legharsányabb támogatói.

Az egyik első ilyen márka a Red Bull volt. Az ikonikus ital eleinte szoros összeköttetésben állt és áll a mai napig is extrém sport rendezvényekkel. Ezt a portfóliót egészítették ki 2006-ban az e-sport események támogatásával. Abban az időben a profi számítógépes játék versenyek még nem vonzottak sok nézőt, így a befektetés komoly kockázattal járt, de az elmúlt évek bizonyították, hogy az osztrák cég jól tette, hogy elsőként jelent meg ezen a piacon. Nekik a marketingjük is megfelelt minden változtatás nélkül hiszen ugyan úgy adhat az ital „szárnyakat” egy extrém sportolónak mint egy e-sport játékosnak.

A Coca-Cola cégcsoport által gyártott Monster energiaital márka uralja a világ energiaital piacának második legnagyobb részét, a Red Bull után. Az ő nevükkel is sokszor lehet találkozni e-sport versenyekkel kapcsolatban.

Működő stratégia

Evidens, hogy nem lehet megmondani, hogy valaki pont azért vett-e egy bizonyos márkájú energiaitalt, mert a kedvenc csapatát támogatja, de piackutatásokból lehet következtetni. A Red Bull rekord mennyiségű energiaital adott el 2019-ben, aminek oka a márka terjeszkedése volt Brazília, India és Afrika felé. Brazíliában van a világon harmadik legtöbb e-sport rajongó, ezért nem lehet véletlen a márka hatalmas népszerűsége az országban.

Kiemelt kép: sportsmarketing.hu