Egyszerre energiaital és kávé. Szabad ezt?

Kategória: Cikkek
Egyszerre energiaital és kávé. Szabad ezt? thumbnail

Egy fárasztó, hajnali autóvezetés során, egy fontos zárthelyi dolgozatot megelőző este vagy egy éjszakába nyúló üzleti vacsora előtt biztosan eszedbe jutott már, hogy milyen lenne kombinálni egy energiaitalt és egy dupla eszpresszót. De van ennek kockázata? Cikkünkben megvizsgáljuk az energiaital és a kávé egyszerre történő fogyasztásának hatásait, valamint az ehhez kapcsolódó fontosabb szempontokat.

Először is nézzük meg külön-külön, milyen veszélyek leselkednek ránk otthonunkban, ha össze vagyunk zárva egy doboz jéghideg HELL Classic itallal vagy egy csésze erős feketével, amelyet az egyik legjobb kávéfőző, a Philips 2200 Automata eszpresszógép készített el.

Veszélyes-e az energiaital?

Az energiaitalok koffein- és cukortartalommal rendelkeznek. És mielőtt ezen a ponton sápadtan távolabb tolnánk az asztalon lévő dobozt, nyugodjunk meg. Számos ételünk tartalmaz még cukrot és koffeint. Például a kóla. Egy átlagos magyar ember évente 30 liter kólát fogyaszt. És az átlagos magyar embernek ettől a mennyiségtől semmilyen egészségügyi problémája nem lesz. Természetesen igaz, hogy nagy mennyiségben a koffein és a cukor is ártalmas. Meg a só és az étolaj is.

A kérdés mindig az, hogy mi a "nagy mennyiség". Előzetesen különösebb tudományos magyarázat nélkül is határozottan kijelenthetjük, hogy heti néhány doboz energiaitaltól semmilyen egészségügyi problémánk nem lesz. Ha pedig két 25 perces Sziget-kör után nyomunk le egy HELL Classicot vagy egy Red Bull Summer Editiont, az kifejezetten segíti a szervezetünket a gyors regenerálódásban.

De nézzük a tényeket. Mennyi koffein és cukor van 1 doboz energiaitalban? Koffein átlagosan 75-80 milligramm, cukor pedig 25-30 gramm.

Veszélyes-e a kávé?

A kávé szintén tartalmaz koffeint. Alaphelyzetben cukrot egyáltalán nem tartalmaz. A kávéfogyasztásnak kifejezetten jótékony hatásai vannak: a figyelem és a koncentráció javítása. Valamint fontos antioxidánsok forrásaként is szolgál. Sőt, ennél is többre képes. 2021-ben 365 ezer, 50-74 év közötti életkorú ember esetében vizsgálták a mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatásait. Kimutatható összefüggést állapítottak meg a napi két-három csésze kávé és az agyvérzés ill. a demencia kockázatának csökkenése között.

Nézzük ismét a tényeket. 1 csésze erős feketében átlagosan 70-75 milligramm koffein található. Cukorral pedig ne rontsuk el a kávé ízét.

Veszélyes-e együtt az energiaital és a kávé?

A vélelmezett kockázati tényezők:

  • túlzott koffeinbevitel: ez szívritmuszavarokat, alvásproblémákat és szorongást okozhat,
  • túlzott cukorbevitel: hosszú távon cukorbetegséghez és további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Valósak a fenti kockázatok? Amennyiben összeadjuk a korábbi számokat, akkor 1 doboz energiaital és 1 csésze kávé együttes fogyasztásakor kb. 145-155 milligramm koffein és 25-30 gramm cukor kerül be egyszerre a szervezetünkbe. Tudományos tény, hogy egy egészséges felnőtt esetében:

  • a napi optimális mennyiségű koffein 200 mg,
  • a biztonságosan fogyasztható maximális koffein mennyisége pedig 350-400 mg.

A válasz a kiindulási kérdésre

A fenti számok egyértelműen alátámasztják, hogy 1 doboz energiaital és egy csésze remek kávé elfogyasztása semmilyen veszéllyel nem fenyeget. Persze életünkben kulcsfontosságú a helyes arányok ismerete és betartása. Arisztotelész már Kr. e. 330-ban is megmondta: "A túlzás és a hiányosság egyaránt ártalmára van a helyes állapotnak, a középhatár megtartása viszont megőrzi azt."
Ugyan Arisztotelész még sem a kávét, sem az energiaitalt nem ismerte, de kijelentése tökéletes megállja a helyét 2300 évvel később is. Azaz a kulcs a mértékletesség. Az energiaital nem üdítő, hanem egy funkcionális ital. A napi folyadék szükségletet pedig nem energiaitallal és/vagy kávéval kell bevinni a szervezetbe.

És mindig legyünk tisztában saját koffein toleranciánkkal is. Ha megfelelően mérlegeljük a fenti tényezőket, képesek lehetünk élvezni mindkét ital előnyeit anélkül, hogy bármilyen egészségügyi kockázatot vállalnánk.