Alvás: mikor igyuk meg az utolsó energiaitalt, kávét?

Kategória: Cikkek
Alvás: mikor igyuk meg az utolsó energiaitalt, kávét? thumbnail

Alvás után sokan kezdjük ugyanúgy a napunkat: egy kávé, energiaital vagy tea. A koffeinfogyasztás már-már olyan rutin mint a fogmosás vagy az, hogy felöltözünk reggel. Vannak akik még délután is isznak egy kis serkentőt, hogy kibírják a munkaidő hátralévő részét. Emiatt aztán este álmatlanul forgolódnak és azon gondolkoznak: "Hol rontottam el?".

Sokkal fontosabb az átgondolt koffeinbevitel, mint azt gondolnánk. Ebből a cikkből kiderül, hogy mikor és hogyan érdemes energiaitalt vagy kávét inni, valamint, hogy miért vannak ezek az italok mindenkire más-más hatással.

Mikor igyuk meg az utolsó energiaitalt, kávét?

Elsőre könnyű kérdésnek hangzik, de sajnos nem lehet rá konkrét választ adni, legfőképp nem pontos időpont formájában. Ez azért van, mert minden ember szervezete máshogy reagál a koffeinre. Ha valakit sűrűn ráz a hideg, ideges és alvásproblémákkal küzd, könnyen lehet, hogy túl sok koffeint fogyaszt.

Arra, hogy ezt, hogy lehet megelőzni, csak egy válasz van: a kísérletezés. Mindenki csak saját magának tudja kitapasztalni, hogy vajon mikor fér bele az utolsó energiaital.

Mi határozza meg, hogy hogyan reagálunk a koffeinre?

Az életmódunk nagy befolyásoló. Például a dohányos emberek mája kétszer olyan gyorsan dolgozza fel a koffeint, mint egy átlagos felnőtt szervezete. Emiatt ha valaki dohányzik, akkor valószínű, hogy a délutáni kávé se fog rontani az alvásán.

De vannak más tényezők is. Azok a nők akik fogamzásgátló tablettát szednek sokkal lassabban (körülbelül kétszer tovább tart) bontják le a koffeint, mint társaik. Ezért előfordulhat, hogy miután valaki elkezd fogamzásgátlót szedni, utána nem tud jól aludni. Ez lehet egy mellékhatás is, de akár a lassabb koffein felszívódás is okozhatja. (Minden esetben beszéljen orvosával az esetleges mellékhatásokról.)

A genetika is komoly szerepet játszik. Mindenki szervezetében más az enzimek száma, ami lassíthatja vagy gyorsíthatja a koffein feldolgozását. Valamint az alvásigényünk is függ egy bizonyos mértékben a génektől.

Mennyi a túl sok?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet ajánlása szerint a napi koffeinbevitelünket érdemes 400 mg alatt tartani. Egy presszókávéban körülbelül 60 mg koffein van. (Az "Energiaital vagy kávé?" című cikkünkben megtalálja más népszerű italok koffeintartalmát is.)

Továbbá az is javasolt, hogy egyszerre ne fogyasszunk több, mint 200 mg koffeint. A legtöbb ember szervezete, hirtelen nem tud ennyit feldolgozni.

Mindenki számára jó a koffein?

A koffein tényleg segít ébren maradni és javítja is a koncentrációs képességünket. Ez azoknál igazán hasznos akik monoton munkát végeznek. De, természetesen nem mindenkinek van szüksége koffeinre. Sokaknak van annyi energiája, legfőképp fiatal korban, hogy átvészeljék az egész napot koffein nélkül. Ebben persze sokat segít a megfelelő alvás.

Abban az esetben, pedig ha csak azért innánk meg egy csésze kávét, hogy élvezzük az ízét, akkor bátran válasszuk a koffein mentes változatot.

Kiemelt kép: singularityhub.com

Források: Energy Drink Consumption and Its Association with Sleep Problems Among U.S. Service Members on a Combat Deployment — Afghanistan, 2010 (cdc.gov)

Caffeine’s Connection to Sleep Problems | Sleep Foundation