Lehet, hogy feltették már a kérdést akik kávét és energiaitalokat fogyasztanak rendszeresen. Ezt sokan arra alapozzák, hogy a koffein tartalmú italok növelik az éberséget és a koncentrációs képességet. Vannak akik el sem tudják képzelni a napjukat koffein fogyasztás nélkül és biztosan állítják, hogy könnyebben jegyeznek meg dolgokat ha megisznak egy kávét vagy energiaitalt.

Vajon tényleg van kapcsolat a jobb memória és a koffeines italok között? Ebben a cikkben ezt a kérdést fejtjük ki bővebben.

Hogyan működik a koffein?

A koffein egy olyan stimuláns ami hamar felszívódik és közvetlenül fejti ki hatását az agyban. Az már tudományosan bizonyított tény, hogy növeli az éberséget, de a memóriára gyakorolt hatása még vitatott.

Tovább olvashat ezen stimuláns hatásáról ebben a cikkünkben.

memória-koffein
Kép: naturaingredients.com

Egyes kutatások kimutatták, hogy koffein szerepet játszik a memória bizonyos részeinek fejlődésében. Egy részletesebb tanulmányból kiderült, hogy ez a hatás állapot függő. Ez annyit takar, hogy a koffein csak akkor segíti a memóriát ha jelen van a szervezetben az információ befogadásának pillanatában és annak felidézésekkor is egyaránt.

Abban az esetben ha a stimuláns csak akkor van jelen a szervezetben amikor az információt felidézzük, akkor nem biztosít jelentős segítséget. Viszont, ha csak akkor fogyasztjuk amikor emlékezni szeretnénk valamire, akkor egyáltalán nem jelent előnyt.

Más tanulmányok azt bizonyították, hogy egyes helyzetekben azok akik koffeint fogyasztottak rosszabbul teljesítettek memória tesztekben. Pontosabban, akik fogyasztottak koffeint, nagyobb eséllyel idéztek fel valótlan információkat. Ez valószínűleg az agy stimulálásával van kapcsolatban.

Idősek

Több kutatás is foglalkozott a koffein memóriára gyakorolt hatásával idősebb emberekben, annak érekében, hogy ellensúlyozzák a korral járó memória romlást. Egy ilyen tanulmány kimutatta, hogy az olyan idős embereknél akik a nap korai szakaszában jobban képesek új információt befogadni és felidézni, a koffein segít délután is megtartani ezt a képességüket.

Meg kell jegyezni, hogy más, hasonló kutatások eredménye azt mutatja, hogy a koffein nem segít az öregedéssel járó memória romlás lassításában.

Ha ön úgy érzi, hogy memóriája romlott, beszéljen háziorvosával a lehetséges okokról.

Kiemelt kép: mindlabpro.com