Hogyan fejti ki hatását az energiaital?

Kategória: Cikkek
Hogyan fejti ki hatását az energiaital? thumbnail

Ahogyan a neve is sugallja, az energiaital plusz löketet ad nekünk reggel vagy éppen amikor szükségünk van rá. Ez az energia leginkább két fontos összetevőnek köszönhető, a cukornak és a koffeinnek. Egy átlagos energiaital 80 mg koffeint és 10 gramm cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, egy 2006-os kutatás szerint 300 ml üdítőital átlagosan 18-48 mg koffeint tartalmaz.

Energiaital, üdítő és sportital

A koffeintartalom mellett, miben különböznek még az energiaitalok az üdítőktől és a sportitaloktól? Az üdítők nagyrészt csak vizet, cukrot és aromákat tartalmaznak. Nem hívatottak semmilyen hatást gyakorolni ránk, csupán az ízük számít. Viszont a sportitalok az ízvilágukon kívül arra lettek kifejlesztve, hogy gyorsan és hatékonyan pótolják a mozgás során elvesztett folyadékot. Ezek jórészt vizet, elektrolitokat és cukrot tartalmaznak. Az energiaitalokban van sok olyan összetevő ami a gyártók állítása szerint növelik az állóképességet és a szellemi és fizikai teljesítményt.

Történelem

Hagyományos értelemben vett energiaitalok hamarabb jelentek meg Ázsiában, mint, hogy nyugaton teret hódítottak volna. 1962-ben egy japán gyógyszerészeti vállalat, a Taisho dobta piacra az első ilyen italt, Lipovitan D néven. Éjszakai műszakban dolgozó embereknek fejlesztették ki, hogy jobban tudjanak teljesíteni. Ez a termék már tartalmazott Taurint, ami a modern energiaitalok többségében is megtalálható.

Az első nyugati "energiaital" a Jolt Cola volt, ami valójában csak egy koffeinnel dúsított kóla ízű üdítő volt, de hamar nagy népszerűségre tett szert egyetemi hallgatók körében.

Az osztrák üzletember Dietrich Mateschitz volt az első aki az európai piacra szánt ilyen terméket. Megalapította a Red Bull GmbH vállalatot és 1997-ben elkezdte a forgalmazást.

Az energiaital történelméről többet olvashat itt: Energiaital történelme

Összetevők és hatásuk a szervezetre

  • Taurin: Egy természetes aminosav ami segít stabilizálni a szívritmust és a szív izmainak összehúzódását. Az egészségügyi kutatók még nincsenek tisztában, hogy pontosan milyen hatással van ez az anyag a testre, de eddig nem rögzítettek semmilyen káros mellékhatást.
  • Ginzeng: Egy növény gyökere, ami többek között segít a stresszlevezetésben és a koncentrálásban.
  • B-vitaminok: Ezek a vitaminok alakítják át a cukrot energiává és elősegítik az izmok fejlődését.
  • Guarana: Ennek a növénynek a magját használják fel és stimulánsként hat a szervezetre.
  • Karnitin: Egy aminosav amely szerepet játszik a zsírsav anyagcserében.
  • Kreatin: Ez, a testben is megtalálható vegyület biztosítja az izmok összehúzódásához szükséges energiát.
  • Inozit: A B-vitaminok közé sorolják, de nem egy vitamin. Elősegíti a sejtek közötti kommunikációt.
  • Ginko biloba: A más étrend-kiegészítőkből is ismert növényi anyag fejleszti a memóriát.

Az összetevők listájából világos, hogy az energiaitalok ugyan annyira tekinthetőek étrend-kiegészítőnek mint üdítőitalnak.

Koffein működése

A koffein blokkolja az agyban megtalálható adenozin vegyület hatását, ezzel késztetve arra a szervezetet, hogy azt higgye vészhelyzet van és minden erőforrását be kell vetnie, ezért szabadul fel adrenalin is. Ez a hormon gyorsabb szívverésre és több cukor termelésére utasítja a szervezetet. Továbbá a koffein boldogsághormont, azaz dopamint szabadít fel az agyban. Ezek a folyamatok együttesen keltik azt az érzést, hogy több energiánk van.

Összességében

Az energiaitalok nem károsak ha az ember mértékkel fogyasztja őket. Mivel a koffein egy stimuláns, ezért ha túladagoljuk, alvás megvonáshoz és szívproblémákhoz vezethet. Idővel a koffein függőséget is okozhat. Valamint vízhajtó hatású, ezért leterheli a veséket ha nagy mennyiségben visszük be.

Források: Energy Beverages: Content and Safety (nih.gov)

Energy Drink Ingredients and What They Do (caffeineinformer.com)

Facts & Figures - Red Bull Energy Drink :: Energy Drink :: Red Bull IN

Who Made That Energy Drink? - The New York Times (nytimes.com)

Kiemelt kép: marketwatch.com